Forumul antreprenorilor din agricultura

O data cu relaxarea restrictiilor, au inceput sa fie organizate din ce in ce mai multe evenimente in format hibrid. In data de 24 martie 2022, Clubantreprenor.ro a organizat cea de-a doua editie a “Forumului antreprenorilor din industria agricola“.

A fost un eveniment dinamic, extrem de interesant, care a reunit multi experti din domeniul agriculturii din Romania. Scopul acestui forum a fost acela de a prezenta solutii eficiente si moderne care sa determine dezvoltarea fermierilor si a activitatilor agricole.

INOVECO a fost unul dintre partenerii care au facilitat organizarea acestui eveniment, reprezentata de colegul nostru, Ing. Ioan Cornel Hentiu, directorul adjunct al Departamentului de Tehnologii si Echipamente pentru Agricultura si Mediu. Prezentarea sustinuta in cadrul forumului a avut ca subiect expunerea unor solutii moderne din agricultura pentru irigatii si valorificarea deseurilor organice prin compostare.

Solutii moderne pentru agricultura

„Solutia cu care venim in sprijinul fermierilor este tehnologia de compostare cu membrana semipermeabila – Gore Cover. Avantajele acestei tehnologii sunt multiple. Pe langa faptul ca este un proces automatizat si controlat, are rezultate extraordinare in ceea ce priveste transformarea materiilor organice si productia de acizi humici in masa organica. Procesul de tratare este complet capsulat, iar problema mirosurilor si a emisiilor este redusa la maxim. Ca viteza de compostare, procesul dureaza intre 42 si 56 de zile, fiind un proces foarte rapid. Avantajele sunt evidente in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii solului prin adaos de compost sau, si mai departe, transformarea compostului in fertilizant prin adaos de alte substante”. (Ing. Ioan Corneliu Hentiu)

Compania INOVECO este membra fondatoare a Asociatiei Romane a Compostului. In parteneriat cu Universitatea Politehnica, am dezvoltat un proiect de cercetare-dezvoltare, numit PROVED, finantat prin fonduri europene. Acesta vizeaza implementarea tehnologiilor de compostare si impactul lor pozitiv asupra diverselor tipuri de soluri si de culturi.

Concluzii

Cateva dintre subiectele abordate in cadrul Forumului antreprenorilor din industria agricola:

  • Valeriu Tabara, Presedintele A.S.A.S (Academia de Stiinte Agricole si Silvice) a atras atentia asupra schimbarilor climatice si impactul lor asupra agriculturii. “70% din teritoriul României este afectat, în 8 din 10 ani, de fenomene de secetă”.
  • Daniel-Eugeniu Crunteanu, Directorul General Adjunct al AFIR (Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale) a discutat despre fondurile FEADR (Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala) si fondurile EURI (Instrumentul de Relansare al Uniunii Europene). “Vorbim de sume de peste 8,4 miliarde de euro, care inseamna un grad de absorbtie de peste 89%”.
  •  Razvan Ghenu, Digital Business Advisor la ARGGO a discutat despre necesitatea implementarii conceptului de Agricultura 4.0. “Prin strategia Farm to Fork (De la Ferma la Furculita) UE a cerut statelor membre sa reduca cu 4% suprafata arabila, pentru a fi mai prietenoasa cu mediul. Tehnologia poate interveni aici si sa ofere un ajutor pentru aceasta problema prin Agricultura 4.0”.

Concluziile discutiilor din cadrul forumului au fost descrise pe larg intr-un articol publicat pe site-ul Clubantreprenor.ro pe care puteti sa-l cititi integral aici.