Gabioane

Gabioanele sunt din plasa de sarma cu ochiuri hexagonale.

Sarma este din otel moale si are o protectie pe baza de zinc in trei variante :

  • sarma dublu zincata acoperita cu o cantitate de Zinc de 240 – 290 g/m2 functie de diametrul sarmei, prin  trecerea de doua ori a sarmei prin baia de Zn conform EN 10244-2.
  • sarma cu protectie cu galfan (aliaj compus din Zinc + 5% Aluminiu)
  • sarma cu protectie dubla, cu galfan si polimer.

TIPURI DE GABIOANE

Gabioanele sau saltelele de gabioane din plasa de sarma cu ochiuri hexagonale sunt produse intr-o gama larga de dimensiuni standard care permit o panotare usoara a structurii si combinarea dimensiunilor standard pentru a obtine orice dimensiune ceruta de lucrare.

CLASIFICARE

DESCRIERE

Toate gabioanele si saltelele de gabioane au rame din sarma de diametru de minim 1,4 ori mai mare decat diametrul sarmei din care este compusa plasa. Sarma are o durata de viata intre 60 si 80 ani, in functie de tipul de protectie, pana cand agentii agresivi trec de invelisul protector. Diametrul sarmei trebuie sa aiba tolerante cuprinse intre 0.05 si 0.07 mm, in functie de diametrul sarmei.

Avantajul ramelor de sarma este vizibil in special la lucrarile executate in albii cu eroziune continua, unde saltelele de gabioane pot urmari cu usurinta sectiunea profilului albiei.

Gabioanele din plasa de sarma cu ochiuri hexagonale sunt prevazute cu diafragme interioare din metru in metru pentru a creste rigiditatea gabionului si pentru a mari elasticitatea structurii de gabioane in ansamblu. Tolerantele dimensionale pentru gabioane sunt de 5% pe fiecare directie si pentru saltele sunt de 3% pentru lungime si latime si de ±2,5cm pentru inaltime.

Gabioanele si saltelele de gabioane sunt prevazute cu capac pentru orice dimensiune.

Rezistenta sarmei este de minim 350 – 550 N/mm2, iar alungirea sarmei trebuie sa fie de minim 9% din diametrul sarmei pentru o epruveta de 25cm lungime, conform EN 10223-3.

Plasa din sarma cu ochiuri hexagonale se prezinta in trei trepte de dimensiuni ale ochiului plasei.

Dimensiunea reprezentativa a ochiului este latimea acestuia « D », care daturita formei hexagonale este mai mic decat inaltimea « H ».

Sarma trebuie sa fie dublu rasucita, marind astfel rezistenta cat si elasticitatea plasei. Datorita plasei cu sarma dublu rasucita este impiediata destramarea intregii plase in cazul ruperii locale a catorva ochiuri.