Sisteme liniare

Liniarele sunt sisteme de irigare in miscare pentru a iriga parcele dreptunghiulare.

La aceste masini nu exista un punct de ancorare fix la sol, prin urmare, trebuie sa suporte presiunile mecanice ale sarcinilor mobile.

Rama cosului este realizata din otel zincat S275 in conformitate cu NF EN ISO 1461 si este echipata cu un sistem de management electric in conformitate cu NF EN909 februarie 2009 + A1.

Ca surse de alimentare cu apa, instalatiile pot folosi atat retelele de hidranti, cat si sursele naturale (lacuri, rauri).

Ambele sisteme permit irigarea cu usurinta a suprafetelor cuprinse intre 2 si 150 ha. (pivot+liniare)

      Aplicarea apei pe suprafata de udat este controlabila in proportie de 95%. Automatizarea udarii duce, la ambele sisteme, la randamente mult imbunatatite, astfel incat:

  • se realizeaza o economie de 70% a fortei de munca;
  • se realizeaza o economie de 70% a apei si de 50% a substantelor chimice administrate concomitent cu udarea, datorita schemelor flexibile si eficiente de aplicare.

Echipamentele de tip liniara iriga parcele de forma regulata (patrat, dreptunghi).
Pot fi alimentate fie din canal sau din reteaua de hidranti iar cu ajutorul unui sistem propriu de ghidare urmaresc forma parcelei si acopera pana la 100% din parcela care se doreste irigata.

Sistemul de irigatii liniar este in esenta o variatie a celui pivot, in care punctul central fix a fost inlocuit cu unul mobil. Pentru obtinerea unei precizii de top, este necesara utilizarea unor sisteme de ghidare mai complexe, iar alimentarea cu apa se face de regula cu ajutorul unui canal de irigare, amplasat pe lungimea terenului.

Este, prin urmare, o abordare mai pretentioasa, dar potrivita pentru terenurile rectangulare si, in unele cazuri, mai putin sensibila la denivelari. Instalatiile de irigat liniare marca OTECH au anverguri foarte mari si sunt realizate din cart pe patru roti si tronsoane autopropulsate. Sistemul complex de propulsie si aliniere ii permite sa opereze pe aproape orice tip de teren, extrem de precis. 

Modele:

Speedy Rain – iriga ca un pivot si se deplaseaza ca o liniara; sistemul poate fi exploatat de o singura persoana si poate fi pus in miscare telecomandat; optional poate fi echipat cu un sistem de ghidare cu mutare automata.

Modelul 4RMVE      

– numit si “liniara rotativa”, combina deplasarea liniara cu cea circulara datorita sistemului de cot articulat montat pe un lagar.

– acesta combina o trecere laterala catre un pivot rotativ. Cele patru roti ale acesteia o fac sa poata remorca o lungime remarcabila a furtunului.