In editiile din luna septembrie ale Revistei Constructiilor si a Revistei Asociatiei Romane pentru Managementul Deseurilor a fost publicat un articol despre Caravana Compostului, un concept inovator de compostare realizat de INOVECO S.R.L.
In Romania, colectarea separata a deseurilor biodegradabile la sursa este abia la inceput. Ca urmare a modificarilor legislative recente din domeniul deseurilor, atat persoanele fizice cat si cele juridice au posibilitatea si obligatia de a reduce semnificativ cantitatea de deseuri generata, separand resturile biodegradabile de deseurile reciclabile si de cele mixte. Deseurile organice, la nivelul fiecarui judet in parte, pot reprezenta 45-60% din totalul deseurilor generate. In cele mai multe cazuri, acestea ajung la depozitele de deseuri, unde produc metan, un gaz de 20 de ori mai periculos decat dioxidul de carbon.
Inoveco S.R.L. este activa in piata tratarii deseurilor organice de peste 10 ani. Echipele noastre de specialisti au elaborat cu succes proiecte cu componenta de executie si operare a instalatiilor industriale de compostare in mai multe orase din Romania: Bucuresti, Onesti, Mioveni, Targu Mures, Zalau etc. Am pus la dispozitia operatorilor finali de instalatii de compostare echipe de asistenta tehnica pentru instruire si am organizat conferinte la nivel national pentru a disemina informatia acumulata de-a lungul anilor catre operatorii de depozite de deseuri, entitatile generatoare de deseuri organice si institutiile de invatamant din domeniul protectiei mediului.
In acest spirit, anul acesta am creat conceptul de CARAVANA COMPOSTULUI. Inoveco S.R.L. pune la dispozitie o unitate de compostare mobila dotata cu echipamente pre si post compostare, unitate ce poate ajunge oriunde este necesar pe teritoriul Romaniei, la orice generator de deseuri organice care are o cantitate minima de deşeu organic de 120 mc. O echipa de specialisti in domeniu instaleaza aceasta unitate mobila si accesoriile ei si realizeaza un training de doua zile, punand la dispozitia operatorului local manualul de utilizare. Rezultatele obtinute in urma procesului de compostare vor fi trimise la laborator de catre operator, spre analiza. Chiar daca in acest moment, la nivel legislativ, nu au fost inca publicate la noi normele tehnice privind analizele de laborator care trebuie realizate pentru a fi dovedita obtinerea unui compost de calitate, putem pune la dispozitie astfel de materiale adoptate din legislatia din Austria, cea mai avansata tara din Europa in acest domeniu.
Suntem convinsi ca, prin folosirea acestui instrument inovator numit CARAVANA COMPOSTULUI, putem demonstra in timp real, oriunde in tara, ca se poate obtine compost din deseuri organice 365 de zile/an, ca oricare dintre noi poate invata rapid sa foloseasca o instalatie industriala de compostare si ca putem reduce la minimum cantitatea de deseu generata, transformand-o in compost, un fertilizator organic atat de necesar solului degradat.
Articolul complet este disponibil in Revista Constructiilor aici.